Kirjalomake

WikiAkseli

Loikkaa: valikkoon, hakuun

KIRJANUMERO

Kirjanumeron merkintätapa on organisaatiokohtainen. Werstaalla kirjanumero koostuu vuodesta ja numerosta, jotka on erotettu kaksoispisteellä. Vuosi on kuluva vuosi ja numero juokseva numero vuoden alusta lähtien. Viime kädessä tämä numero yksilöi kirjat: jos esim. samaa kirjaa on useampia kappaleita, saa jokainen oman kartuntanumeronsa. Kirjan nimisivulle lyödään museon leima, jonka alle kartuntanumero merkitään lyijykynällä muodossa 2010:104. Kenttä täytetään aina.

DIARIONUMERO

Kenttään merkitään kirjan diarionumero, joka löytyy takakannen sisäsivulta. Kenttä merkitään aina. Mikäli kirja ei liity mihinkään tiettyyn diarioerään, merkitään kenttään numero 0.

KOKOELMA

Mikäli kirja kuuluu johonkin tiettyyn kokoelmaan, valitaan kokoelma alasvetovalikosta. Kokoelman tulee olla diarioitu ennen objektin luettelointia, jotta kokoelman nimi löytyy luettelosta

AINEISTOTYYPPI

Valitaan alasvetovalikosta aineistotyyppi. Kenttä täytetään aina.

NIMEKE

Esim. Vuosisadan naisliike: naiset ja sosialidemokratia 1900-luvun Suomessa Nimeke on kirjan nimi kokonaisuudessaan. Kenttä täytetään aina.

TEKIJÄT

Esim. Lähteenmäki, Maria tai Virtanen, Pekka; Paajanen, Maunu Merkitään kaikki kirjan tekijät, yleensä kirjoittaja(t) tai toimittaja(t) järjestyksessä sukunimi, etunimi. Jos kyseessä on monta tekijää, ne erotetaan toisistaan puolipisteellä. Mikäli luetteloidaan osakohteittain, merkitään esim. kirjan toimittaja(t) Tekijät-kenttään, ja osakohteisiin eri artikkeleiden sivut, nimet ja tekijät (ks. ohje osakohteiden luetteloinnista).

KUSTANTAJA

Esim. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura Merkitään kustantajan kotipaikka ja kustantajan nimi. Kustantajan kotipaikka ja kustantajan nimi erotetaan toisistaan kaksoispisteellä ja välilyönneillä. Kenttä täytetään aina.

JULKAISIJA

Merkitään julkaisijan kotipaikka ja julkaisijan nimi. Julkaisijan kotipaikka ja julkaisijan nimi erotetaan toisistaan kaksoispisteellä ja välilyönneillä.

PAINOPAIKKA

Merkitään kirjan painopaikka.

PAINOAIKA

Merkitään kirjan painoaika

SARJA

Esim. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia; 1045 tai Julkaisuja/ Tampereen yliopisto, tiedotusopin laitos. Sarja E; n:o 64 Merkitään sarjan nimi, (vastuullisuusmerkintö) ja sarjan osa. Sarjan nimi ja osan numero erotetaan toisistaan puolipisteellä. Kun sarjan päänimeke on yleisnimeke, ensimmäinen vastuullisuusmerkintö on pakollinen. Muutoin vastuullisuusmerkintö tehdään vain, jos sitä pidetään sarjan tunnistamisen kannalta tärkeänä.

PAINOS

Merkitään kirjan painos, mikäli kyseessä ei ole ensimmäinen painos.

ISBN

Esim. 951-746-715-X Merkitään teoksen ISBN-numero (kirjan yksilöllinen tunnistenumero). ISBN on kirjan tai muun erillisteoksen kansainvälinen standarditunnus. Suomalaisista teoksista ISBN-tunnus löytyy vuonna 1972 tai myöhemmin painetuista kirjoista.

ISSN

Esim. 0355-1768 Merkitään sarjan ISSN-numero (sarjan tunnistenumero). ISSN on lehden, sarjan tai muun kausijulkaisun kansainvälinen standarditunnus.

UDK LUOKITUS

Esim. 948.0 Merkitään teoksen UDK-luokka. UDK-luokka merkitään myös lyijykynällä kirjan nimisivun oikeaan yläreunaan.

HYLLYLUOKKA JA SIJAINTI

Esim. 948.0 Tommila Merkitään hyllyluokka ja kirjan sijainti. Hyllyluokka määräytyy UDK-numeron mukaan. Hyllysijainti määräytyy aakkosellisessa järjestyksessä teoksen pääsanan mukaan.

PÄÄSANA

Esim. Tommila Merkitään kirjan pääsana. Pääsana on joko kirjan ensimmäisen tekijän sukunimi tai nimekkeen ensimmäinen sana. Jos kirja on toimitettu tai tekijöitä on enemmän kuin kolme, valitaan pääsanaksi nimekkeen ensimmäinen sana, muutoin ensimmäisen tekijän sukunimi.

ASIASANAT

Kirjaan voi liittyä rajaton määrä asiasanoja. Asiasanoina käytetään ontologiapalvelu KOKO:n asiasanoja ja organisaatioiden omia asiasanoja. Syötettäessä asiasanaa kenttään tarjoaa ohjelma ennakoivalla tekstisyötöllä mahdollisia asiasanoja. Ontologiapalvelun asiasanojen alla lukee KOKO ja organisaatioiden omien sanojen alla OMA. Järjestelmään on mahdollista syöttää myös edellä mainittuihin kuulumattomia asiasanoja, joiden yhteydessä lukee UUSI ASIASANA. Uusien asiasanojen syöttämistä tulee harkita tarkoin ja käyttää vain poikkeustapauksissa. Mikäli kentästä haluaa poistaa syöttämiään asiasanoja, kyseisen sana on ensin valittava kentästä ja tämän jälkeen klikattava ”poista valitut” –nappia. Kenttä täytetään aina.

OSAKOHTEET

Esim. S. 14–35: Jäätikköjoen jättämä jälki / Keijo Nenonen ; Rainer Knapas ; Jyrki Paaskoski S. 50–63 Kauneuden viiva / Rainer Knapas Merkitään kirjaan sisältyvät artikkelit tai vain osa niistä järjestyksessä: sivut: artikkelin nimi / vastuullisuusmerkintö. Kukin artikkeli kirjoitetaan omalle rivilleen. Vastuullisuusmerkinnön kirjoittamisessa ja välimerkeissä noudatetaan samoja ohjeita kuin kirjan nimekkeen vastuullisuusmerkinnön kirjaamisessa.

ULKOASU

Esim. sid., 175 s., kuvaliite, kaavioita. Merkitään kirjan ulkoasuun liittyvät seikat, kuten onko kirja sidottu vai nidottu (kova- vai pehmeäkantinen), sivumäärä sen mukaan kuin kirjassa on numeroituja sivuja, tiedot kuvituksesta ja liiteaineistot.

LISÄTIEDOT

Esim. Nimiösivulla tekijän käsin kirjoitetut muistiinpanot. Lisätiedot on ei-julkinen kenttä. Lisätietoihin merkitään tiedot käsillä olevasta kappaleesta, esimerkiksi maininnat exlibriksistä, signeerauksista ym.

HUOMAUTUKSET

Huomautukset on julkinen kenttä. Huomautukset määrittävät ja täydentävät muodollista kuvailua siellä, missä kuvailusäännöt eivät muuten salli tietyn tiedon ottamista mukaan kuvailuun. Ne voivat käsitellä mitä tahansa kuvailtavan julkaisun ulkonäköön tai sisältöön liittyvää seikkaa. Artikkelia luetteloitaessa lisätään huomautus-kenttään lehti/kirja, jossa artikkeli on, mikäli lehteä/kirjaa ei luetteloida kokonaisuudessaan ja eri artikkeleita kirjan osakohteina.

SÄILYTTÄVÄ MUSEO

Merkitään säilyttävän museon nimi. Kenttä täytetään aina.

LUETTELOIJA

Kenttään kirjautuu automaattisesti sen henkilön nimi, joka on ensimmäisen kerran merkinnyt tietoja lomakkeelle. Tämän jälkeen tehdyistä viimeisistä muutoksista tulee merkintä kohtaan Muokattu.

LUETTELOINTIAIKA

Päivämäärä, jolloin kirjan tiedot on tallennettu, kirjautuu automaattisesti.

NÄKYVYYSTASO

Valitaan kolmesta vaihtoehdosta sopivin. Oletustasona on julkinen web, jolloin kuva näkyy kaikille web-portaalin kautta. Mikäli kuvaa ei voida julkisesti esittää, mutta sitä voivat asiakkaat katsella tallentavan organisaation asiakaskoneilta, valitaan Tutkija II. Mikäli kuvaa voidaan näyttää vain tarkkaan rajatulle joukolle, valitaan Tutkija I.

JÄTÄ TIEDOT LUETTELOINTIPOHJAKSI

Mikäli halutaan luetteloida seuraavia kuvia samoilla perustiedoilla, rastitetaan tämä kohta jolloin tiedot säilyvät uutta kuvaa luetteloitaessa.

KIRJALOMAKKEEN TIEDOT TALLENNETAAN KLIKKAAMALLA ”TALLENNA”-NAPPIA

Henkilökohtaiset työkalut